location-icon Как да стигнете до КАБИНЕТА? д-р Ралица Чавдарова: +359 887 78 98 60 д-р Димитър Рибов: +359 885 85 25 26
Аорта

Аортата е най-голямата артерия в човешкото тяло – тя носи обогатената на кислород кръв от сърцето към други части на тялото.


Аортна клапа и аортен корен

Аортната клапа е разположена на изхода на лявата камера – между лявата камера и аортата. Тя има три платна, при отварянето на които лявата камера изтласква кръвта в аортата. След това платната на аортната клапа се затварят, за да попречат на кръвта да се върне обратно в камерата.

Началната част на аортата, тази, която се намира непосредствено след аортната клапа, се нарича аортен корен.Аортна аневризма и аортна дисекация Аортната аневризма е абнормно разширяване на аортата. Аневризма може да се образува навсякъде в съдовата мрежа. След като веднъж се установи наличието на аневризма, е належащо да се започне лечение в зависимост от размера на аневризмата.

Аневризмата може да се разкъса (руптура), което изисква спешна хирургична намеса за спиране на кръвоизлива.


Аортата има много слоеве. Аортната дисекация е разкъсване, което настъпва във вътрешния слой на аортата и води до преминаване на кръв между слоевете. Така слоевете на аортната стена се разделят, нарушава се движението на кръвта и аортната стена може да се спука. Аортната дисекация е животозастрашаващо, спешно състояние, което изисква възстановяване или замяна на увредения сегмент на аортата.