location-icon Как да стигнете до КАБИНЕТА? д-р Ралица Чавдарова: +359 887 78 98 60 д-р Димитър Рибов: +359 885 85 25 26
Ритъмни сърдечни нарушения
Едно от най-честите оплаквания на пациентите при кардиологичен преглед е „сърцебиене”, „прескачане на сърцето”. Тези симптоми могат да са израз на различни видове нарушения на сърдечния ритъм (аритмия). В повечето случаи се касае за екстрасистоли.
Това са преждевременни съкращения на сърдечния мускул- такива, които идват по-рано от обичайното съкращение, т.е. „избързват”. Нормално е всеки човек да има екстрасистоли. Когато са единични, редки, те не се усещат и не затрудняват работата на сърцето. Но когато са много чести, могат да доведат до неприятни усещания в сърдечната област – бодежи, стягане, дискомфорт, туптене, което отива към шията, отмаляване и др. В такива случаи се изисква лечение, което да премахне аритмията. Наи-честата причина за такава екстрасистолна аритмия е нервната система- стрес, претоварване (физическо и психическо), прекомерна употреба на кафе, цигари и алкохол; понякога причината се крие в други органи- заболявания на стомаха (дори и само претоварването на стомаха с тежки, пикантни храни мойе да провокира аритмия), проблеми с щитовидната жлеза, както и недобре лекувано повишено кръвно налягане и специфични сърдечни заболявания, като например исхемична болест на сърцето, прекаран инфаркт на миокарда, сърдечна недостатъчност и др.

Много важно при лечението е отстраняването на провокиращите фактори. Насищането на организма с магнезиеви йони също помага за стабилизиране на сърдения ритъм. Подходящи успокоителни лекарства определено намаляват склонността към определени аритмии. А дали е нужен специфичен антиаритмичен медикамент, се определя след подробен кардиологичен преглед, който включва електрокардиограма (ЕКГ), ехокардиография, 24-часов запис на ЕКГ (т.нар. Холтер-ЕКГ), а понякога и други по-детайлни изследвания.