location-icon Как да стигнете до КАБИНЕТА? д-р Ралица Чавдарова: +359 887 78 98 60 д-р Димитър Рибов: +359 885 85 25 26
Алкохол и сърце
Според данни от миналата година алкохолът причинява смърт ежегодно на над 110 000 души в Европа. Той е един от най-сериозните проблеми на общественото здравеопазване в Европа, която се оказва, че е най-сериозно пиещият регион в света.

Действието на алкохола се дължи на съдържащия се в него етилов алкохол - вещество, което подтиска процесите в нервната система и забавя реакциите. Алкохолът е доста калоричен, той увеличава апетита и води до повишено образуване на мазнини в организма, респективно до напълняване. Прекомерната консумация на алкохол се свързва с възникването на около 60 различни вида заболявания и болестни състояния, като затлъстяване, хипертония, коронарна болест на сърцето, диабет, рак, мозъчни инсулти, психически нарушения, злополуки и наранявания.

Съществува категорична връзка между приема на алкохол, хипертонията и мозъчния инсулт, дължащ се на повишено кръвно налягане. Според някои изследвания при пациенти с исхемична болест на сърцето (при която има стеснение на коронарните съдове, кръвоснабдяващи сърдечния мускул) умереното пиене може да снижи риска от инфаркт. Установено е, че малките дози алкохол повишават “добрия” холестерол, намаляват способността на тромбоцитите да се слепват и да образуват кръвен съсирек и имат противовъзпалително действие.

За съхраняване на добро здраве от медицинска гледна точка консумацията на алкохол не се препоръчва. Все пак ако човек реши да пие, добре е да спазва разумните норми за умерена употреба. Умерената употреба е тази дневна доза алкохол, която е безопасна за здравето. Установено е, че за мъже тя е не повече от 2 питиета дневно, а за жени 1 питие, което съдържа 10 г абсолютен алкохол. Например 350 мл бира с ниско алкохолно съдържание (до 3%) или 250мл бира с високо алкохолно съдържание (до 10%), или 150мл вино, или концентриран алкохол 45мл, като трябва да има поне два абсолютно свободни от алкохол дни седмично.

Други важни препоръки се отнасят до хората със захарен диабет. Те в никакъв случай не трябва да пият алкохол на празен стомах поради риск от рязко спадане на кръвната захар. Ако консумират алкохол, то той трябва да е задължително придружен от консумация на храна, богата на въглехидрати (хляб, спагети, картофи, ориз).