to buy 1:1 replicawatches.la in online shop. we are professional for https://fake-watches.is/ with cheap price. best r4s.to most suitable to ensure that good rainproof features. swiss it.wellreplicas.to lovely, helpful, quality. best hu.watchesbuy.to clone watches are exclusively provided by this website. cheap https://www.alexandermcqueen.to here. we offer you swiss kickasstorents.to. best https://www.vancleefarpelsreplica.ru interior incredible structure. Атеросклероза, Кардиологичен кабинет Бургас, Д-р Чавдарова
location-icon Как да стигнете до КАБИНЕТА? д-р Ралица Чавдарова: +359 887 78 98 60 д-р Димитър Рибов: +359 885 85 25 26
Атеросклероза
Атеросклерозата е заболяване, при което артериалните кръвоносни съдове са задебелени и губят еластичността си. Такива кръвоносни съдове по-лесно могат да се разкъсат или в тях да се образува кръвен съсирек, който напълно да ги запуши. Така настъпват усложненията на атеросклерозата – миокарден инфаркт, мозъчен инсулт, запушване на кръвоносни съдове на крайниците и др. Тези усложнения са често причина за смърт или инвалидизиране.
Сърдечно-съдовите и мозъчно-съдови усложнения на атеросклерозата са убиец номер едно в света. От тях умира всеки трети-четвърти жител в света. По-рано атеросклерозата е засягала предимно възрастни хора, но сега честотата и сред младите хора непрекъснато нараства – установено е, че близо 30% от младите хора на възраст 19-20 год. са в рискова група за развитие на атеросклероза, а в групата на възраст 25-30 год. има вече клинични прояви на заболяването. Мъжете боледуват 10 пъти по-често от жените.

Най-ефективният начин за профилактика усложненията на атеросклерозата е предотвратяване на нейното развитие. Това е възможно чрез корекция на обратимите рискови фактори за атеросклероза: повишено съдържание на мазнини в кръвта, високо кръвно налягане, тютюнопушене, наднормено тегло, намалена физическа активност, стрес. Борбата с всеки един от тези рискови фактори снижава значимо риска от развитие на атеросклероза, респективно от нейните усложнения.
Нивото на холестерола в кръвта е един от първостепенните фактори за поява на атеросклероза. LDL-холестеролът, т.нар. “лош” холестерол, навлиза от кръвта в стената на кръвоносните съдове и способства за образуване на плака, която постепенно нараства и стеснява съда. Обратно, HDL-холестеролът, наречен “добър” холестерол, предпазва стената на кръвоносните съдове от вредното въздействие на “лошия” холестерол. Сега има много научни доказателства за връзката между повишения холестерол и развитието на исхемична болест на сърцето, както и че понижаването на холестерола в кръвта значително намалява прогресията и забавя развитието на това заболяване.

Нивото на холестерола в кръвта се определя от диетични и генетични фактори. Стриктната диета може да помогне за понижаване на “лошия” и за повишаване на “добрия” холестерол. Храните, които се препоръчват с такава цел, са: плодове и зеленчуци, пълнозърнести храни, риба, млечни продукти (нискомаслени), нетлъсто месо, ядки и семена, богати на фибри храни. Необходимо е ограничаване на тютюнопушенето,  червеното месо, яйцата, високомаслените млечни продукти, тъмното месо от пиле или пуйка, пържените храни , кафето, солта и алкохола. Тази диета е способна да намали мазнините в кръвта с близо 20%. Понякога обаче диетата не е достатъчна за нормализиране на холестерола. В тези случаи лекарите предписват специални лекарства, насочени към блокиране синтезата на холестерол в организма. Тези лекарства се взимат по определен начин и лечението с тях изисква проследяване от лекар. Ефектът им върху холестероловото ниво е чудесен – той се проявява често още след първия месец лечение. За някои от тези препарати е категорично доказано, че намаляват риска от сърдечно-съдови усложнения, като предотвратяват прогресията на атеросклерозата и дори могат да намалят размера на вече образувани в кръвоносните съдове атеросклеротични плаки.