location-icon Как да стигнете до КАБИНЕТА? д-р Ралица Чавдарова: +359 887 78 98 60 д-р Димитър Рибов: +359 885 85 25 26
Исхемична болест на сърцето
Исхемичната болест на сърцето (коронарна болест) (ИБС), или т.нар. стенокардия, или „гръдна жаба”, се дължи на стеснение на кръвоносните съдове на сърдечния мускул.
Това стеснение е резултат на процес, наречен атеросклероза – натрупване на холестерол по стените на кръвоносните съдове и постепенното им стесняване. Тъй като тези съдове осигуряват кислород за сърдечните клетки, стесняването им води до намален приток на кислород към сърдечния мускул. Затова изявата на ИБС е гръдна болка, която се появява при някакво усилие- физическо или психическо – тоест тогава, когато сърцето има повишена нужда от кислород, а не може да го получи поради стеснението на кръвоносните съдове. Когато такова стеснение прогресира до пълно запушване на съда и прекратяване на притока на кръв към даден участък от сърдечния мускул, се развива инфаркт на миокарда – процес, при който сърдечните клетки в този участък умират поради липса на кислород. В резултат на това част от сърцето престава да работи ефективно, при което страда изпомпването на кръвта към органите на тялото.

При лечението на ИБС е важно да не се позволи да се стигне до инфаркт на миокарда – тоест тази болест трябва да бъде доказана своевременно, и да се вземат мерки за „отпушване” на стеснените кръвоносни съдове.

Хората с високо кръвно налягане, с повишено ниво на холестерола в кръвта и пушачите, както и диабетиците, са с висок риск от коронарна болест. При наличието на тези рискови фактори е необходимо адекватно лечение с цел нормализиране на кръвното налягане и нивото на холестерола, спиране на тютюнопушенето, както и провеждане на специфични изследвания за уточняване състоянието на сърцето – електрокардиограма, ехокардиография и тест с физическо натоварване. При показания се провежда и коронарография – изследване, при което под рентгенов контрол се изобразяват директно стеснените кръвоносни съдове и се взима решение за тяхното „отпушване” – оперативно или не.