Исхемична болест на сърцето
Исхемичната болест на сърцето (коронарна болест) (ИБС), или т.нар. стенокардия, или „гръдна жаба”, се дължи на стеснение на кръвоносните съдове на сърдечния мускул.
Това стеснение е резултат на процес, наречен атеросклероза – натрупване на холестерол по стените на кръвоносните съдове и постепенното им стесняване. Тъй като тези съдове осигуряват кислород за сърдечните клетки, стесняването им води до намален приток на кислород към сърдечния мускул. Затова изявата на ИБС е гръдна болка, която се появява при някакво усилие- физическо или психическо – тоест тогава, когато сърцето има повишена нужда от кислород, а не може да го получи поради стеснението на кръвоносните съдове. Когато такова стеснение прогресира до пълно запушване на съда и прекратяване на притока на кръв към даден участък от сърдечния мускул, се развива инфаркт на миокарда – процес, при който сърдечните клетки в този участък умират поради липса на кислород. В резултат на това част от сърцето престава да работи ефективно, при което страда изпомпването на кръвта към органите на тялото.

При лечението на ИБС е важно да не се позволи да се стигне до инфаркт на миокарда – тоест тази болест трябва да бъде доказана своевременно, и да се вземат мерки за „отпушване” на стеснените кръвоносни съдове.

Хората с високо кръвно налягане, с повишено ниво на холестерола в кръвта и пушачите, както и диабетиците, са с висок риск от коронарна болест. При наличието на тези рискови фактори е необходимо адекватно лечение с цел нормализиране на кръвното налягане и нивото на холестерола, спиране на тютюнопушенето, както и провеждане на специфични изследвания за уточняване състоянието на сърцето – електрокардиограма, ехокардиография и тест с физическо натоварване. При показания се провежда и коронарография – изследване, при което под рентгенов контрол се изобразяват директно стеснените кръвоносни съдове и се взима решение за тяхното „отпушване” – оперативно или не.